Ο Mr Beast ή αλλιώς Jimmy Donaldson δεν είναι μόνο ένας απλός YouTuber αλλά και ένας νεαρός επιχειρηματίας

Ο Mr Beast είναι ένας 22χρονος Αμερικανός YouTuber που έχει σχεδόν 38 εκατομμύρια συνδρομητές στο κανάλι του και τα 705 βίντεο του έχουν συνολικά 6 δισεκατομμύρια προβολές. Εικάζεται πως μηνιαίως μόνο από τις διαφημίσεις του YouTube εισπράττει 1,2 εκατομμύρια δολάρια.

Τι υλικό παράγει ο Mr Beast και

Από που να ξεκινήσουμε; Από το ότι έδωσε 1 εκατομμύριο δολάρια σε όποιον αφήσει τελευταίος το χέρι του στο κουτί με τα χαρτονομίσματα; Να αναφέρουμε την στιγμή που άνοιξε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων που πουλούσε τα αυτοκίνητα στην εξευτελιστική τιμή του τζάμπα; Ή μήπως να μιλήσουμε αποκλειστικά για την στιγμή που “φύτεψε” 20 εκατομμύρια δέντρα; Όλα αυτά αποτελούν δείγμα έργου του.

Πως έγινε διάσημος ο Mr Beast και γιατί;

Ο Mr Beast δεν τράβηξε απευθείας την προσοχή όλων. Σε ηλικία μόλις 13 ετών ανέβασε το πρώτο του βίντεο. Προσπάθησε αρκετές φορές να ξεγελάσει τον αλγόριθμο του YouTube δημιουργώντας βίντεο που πίστευε ότι θα προσεγγίσει αρκετό κοινό. Ξεκίνησε δημιουργώντας αστεία montage παιχνιδιών, παρουσίαζε και εκτιμούσε την αξία διάφορων YouTuber και διάσημων. Σε κάποια περίοδο της ζωής του γύρισε το κανάλι του από gaming σε κουτσομπολίστικο. To 2016 γράφτηκε σε κολέγιο όπου άντεξε μόλις 2 εβδομάδες. Ανέφερε στην μητέρα του πως θα προτιμούσε να είναι φτωχός παρά να κάνει κάτι διαφορετικό από το YouTube. Δεν τα παράτησε λοιπόν και ας κατάφερε μέσα από 5 χρόνια δουλειάς να μαζέψει μόνο 30 χιλιάδες συνδρομητές.

Μία ακόμη επιτυχημένη επιχείρηση του είναι η σειρά merch 
Πηγή εικόνας: influencermatchmaker.co.uk
Μία ακόμη επιτυχημένη επιχείρηση του είναι η σειρά merch
Πηγή εικόνας: influencermatchmaker.co.uk

Το πρώτο του viral βίντεο ήταν το 2017 όπου μέτρησε από το 1 μέχρι το 100.000. Εκείνη ήταν η στιγμή όπου κατάλαβε τι επιθυμεί ο αλγόριθμος του YouTube και συνέχισε να βιντεοσκοπεί παρόμοιο υλικό φτάνοντας τον στο σημείο όπου βρίσκεται.

Μάθημα 1: Βρες με τι παθιάζεσαι

Για να βρεις τι σε διεγείρει πρέπει να περάσεις από 4 στάδια.

Πρώτον, περιέργεια. Τι είναι αυτό; Πως μπορώ να το κάνω; Μπορώ όντως να το κάνω; Αν η περιέργεια καλυφθεί, τότε μετατρέπεται σε ενδιαφέρον που είναι και το δεύτερο στάδιο. Εδώ πραγματικά ψάχνεις και μαθαίνεις αρκετά πράγματα για το θέμα που σε απασχολεί. Τρίτο στάδιο είναι να δράσεις. Σε αυτό το στάδιο δεν αναφερόμαστε μόνο στο σχεδιασμό, στη φλυαρία και την επανάληψη αλλά στην πραγματική δράση. Τέλος προχωράμε στο στάδιο του “πάθος;“. Είναι ερώτηση διότι πρέπει να αναρωτηθείς μερικά πράγματα για να καταλάβεις αν όντως είναι το πάθος σου. Είμαι πρόθυμος να συνεχίσω να το κάνω για να γίνω ο καλύτερος στον κόσμο; Αν δεν γίνω ο καλύτερος στον κόσμο, θα είμαι ικανοποιημένος που το επιδίωξα; Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε συγχαρητήρια! Βρήκες το πάθος σου!

Ο Mr Beast ξεκίνησε το κανάλι του ως gaming comentary επειδή αυτός ήταν ο τομέας ενδιαφέροντός του. Στη συνέχεια, η ανάληψη δράσης είναι αυτό που τον οδήγησε να ανακαλύψει το πάθος του για τη δημιουργία viral περιεχομένου και τώρα είναι ένας από τους καλύτερους στον κόσμο.

Μάθημα 2: Χτίσε μόνος την επιχείρηση σου

Ο Mr Beast τα 4 πρώτα χρόνια προσπάθειας του δεν βιντεοσκοπούσε τον εαυτό του λόγω της κακής ποιότητας κάμερας που διέθετε το κινητό του. Έπειτα, αγόρασε ένα i-Phone 5 και σταδιακά μπόρεσε να αγοράσει μία κάμερα με αυτά που έβγαλε. Σήμερα βέβαια, κατάφερε να έχει τους δικούς του cameramen και αμέτρητες κάμερες στην ιδιοκτησία του.

Ο νεαρός επιχειρηματίας φαίνεται πως αρχικά χρησιμοποίησε την τεχνική του “bootstrapping. Ο Mr Beast από τις εφήμερες δουλειές που είχε αρχικά αλλά και από το YouTube, έβαζε χρήματα στην άκρη για να τα επενδύσει στην επιχείρηση του, δηλαδή το κανάλι του στο YouTube. Το “bootstrapping” είναι ο μόνος τρόπος για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση ως νέος και ανεξάρτητος επιχειρηματίας. Διαφορετικά, θα λάβεις κακές αποφάσεις με τα χρήματα άλλων και το ρίσκο αυτό είναι μεγάλο.

Στο κανάλι του συμμετέχουν αρκετά άτομα αλλά σταθερά βρίσκονται οι δύο πολύ καλοί του φίλοι Chris Tyson (αριστερά) και Chandler Hallow (δεξιά)
Στο κανάλι του συμμετέχουν αρκετά άτομα αλλά σταθερά βρίσκονται οι δύο πολύ καλοί του φίλοι Chris Tyson (αριστερά) και Chandler Hallow (δεξιά)
Πηγή εικόνας: businessinsider.com

Μάθημα 3: Επένδυσε στην ικανοποίηση των πελατών

Ο 22χρονός influencer, κάλλιστα, θα μπορούσε να σπαταλήσει τα πρώτα του χρήματα στον εαυτό του. Ακόμα και όταν άρχισε να βγάζει από μερικά χιλιάδες, σε εκατοντάδες χιλιάδες και πλέον εκατομμύρια δολάρια, ο ίδιος τα επενδύει για να αναπτύξει το υλικό και την ποιότητα του και να προσφέρει το καλύτερο δυνατό στον θεατή. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει και φτιάχνει υλικό που αγαπάει και θέλει να βλέπει το κοινό του, να προσελκύει πολλούς σπόνσορες όπου του δίνουν έως και εκατοντάδες χιλιάδες για μία διαφήμιση του ενός λεπτού στα βίντεο του. Αλλά το πιο σημαντικό; Να δωρίσει εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς, να προσφέρει μία άνετη ζωή στον κύκλο του αλλά και σε αγνώστους καθώς και να πραγματοποιήσει τρελά πράγματα. Όλα αυτά τα δημοσιεύει ως challenges στο κανάλι του στο YouTube.

Σε επίπεδο επιχείρησης το παραπάνω ονομάζεται στρατηγική ανάπτυξης. Η επιχείρηση επενδύει τα κέρδη της για την ανάπτυξη και τον πειραματισμό του προϊόντος ή της υπηρεσίας που προσφέρει. Στόχος είναι η ικανοποίηση και η προσέγγιση πελατών καθώς και η κατάκτηση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς.

Μάθημα 4: Πως να παραμείνει σχετική η επιχείρηση σου στην αγορά

Το thumbnail και ο τίτλος είναι αυτά που προσελκύουν τους υποψήφιους θεατές να κάνουν κλικ στο βίντεο. Στο κόσμο του YouTube οι προβολές είναι ο παράγοντας που πληρώνει. Βέβαια, πάει αναλογικά με τη διάρκεια του βίντεο και το πόσο παραμένει ένας θεατής μέσα σε αυτό. Αν όλα αυτά πάνε κατά γράμμα, τότε ο αλγόριθμος του YouTube προωθεί το βίντεο σε ακόμη περισσότερα άτομα.

Είναι περιττό να πούμε πως ο Mr Beast κατέχει την πρωτιά σε αυτόν τον τομέα. Τα thumbnails και οι τίτλοι αντικατοπτρίζουν στο 100% το περιεχόμενου που υπάρχει στο βίντεο του. Το υλικό που παρέχει φροντίζει να κρατήσει τους θεατές μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Για παράδειγμα δείτε παρακάτω:

Ο υποψήφιος θεατής θα δει ένα thumbnail γεμάτο λεφτά και την φράση “free money”. Έπειτα, θα διαβάσει την ονομασία του βίντεο όπου γράφει ότι άνοιξε μία δωρεάν τράπεζα. Η πιθανότητα να πατήσει κάποιος το βίντεο αυτό είναι μεγάλη, και εφόσον το πατήσει, ίσως να δει περισσότερα και να ακολουθήσει το κανάλι του.

Σε επίπεδο επιχείρησης, το thumbnail και ο τίτλος σας είναι η εμφάνιση, το όνομα και τα μηνύματα της επωνυμίας σας. Κάντε την επωνυμία σας να ξεχωρίζει με την πρώτη, να δημιουργήσει εντύπωση για να προσελκύσει πελάτες όπου θα γίνουν πιστοί. Φροντίστε όμως το προϊόν ή η υπηρεσία να αντικατοπτρίζει το μήνυμα όπου διατυμπανίζετε. Η προσπάθεια να αποκτήσετε πελάτες δεν συνεπάγεται πως θα παραμείνουν πιστοί αν δεν ικανοποιείται αυτά που ισχυρίζεστε.

Πηγή αριθμητικών πληροφοριών: socialblade.com
Πηγές έμπνευσης και πληροφόρησης: Mr Beast, Business Insider


Πασχάλης Γεωργιάδης

Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Λατρεύει να διαβάζει άρθρα για start-ups, ανθρώπινο δυναμικό και τη σταδιοδρομία. Είναι φανατικός με ιατρικές και αστυνομικές σειρές. Το χόμπι του είναι να κριτικάρει νέους μουσικούς δίσκους.  Στόχος του είναι να βάλει ένα "μικρό λιθαράκι" για να αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο και το ίδιο πιστεύει ότι πρέπει να κάνουμε όλοι μας.