Όλο το δημόσιο στην οθόνη του υπολογιστή μας.

Από την στιγμή της ενηλικίωσης μου, ξεκίνησα να ασχολούμαι εγώ αποκλειστικά με τις δικές μου υποχρεώσεις όσον αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες. Τύχαινε και νωρίτερα να πηγαίνω μαζί με την μητέρα μου για δικές της δουλείες, οπότε αρκετοί φορείς μου ήταν γνώριμοι καθώς και οι διαδικασίες. Έχω περάσει αρκετές ώρες σε ουρές αναμονής. Έχω γνωρίσει άτομα, έτσι για να περάσει η ώρα. Έχω βρεθεί παρόν σε αρκετούς διαπληκτισμούς και σε ένα λιποθυμικό επεισόδιο. Εφόσον, και αν, ολοκλήρωνα την υποχρέωση μου, λογιζόμουν πόσο χρόνο έχασα, τι θυσίασα, όλη την ταλαιπωρία. Σκεφτόμουν πως “Θα ήταν εκπληκτικό να ήταν όλα ηλεκτρονικά. Αλλά που μωρέ; Εδώ στην Ελλάδα;”. Ποιος θα μου έλεγε όμως ότι εν μέσω πανδημίας, πως οι ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες θα είναι πλέον προσβάσιμες από το σπίτι έχοντας τα όλα στο gov.gr ;

gov.gr
Αυτή την εικόνα δημοσίευσε η Ελληνική Κυβέρνηση στο λογαριασμό της στο Twitter για να ανακοινώσει ότι σε λίγες ημέρες θα ανοίξει το gov.gr

Μία υπόσχεση προ εκλογών, ήταν η ψηφιοποίηση του δημοσίου. Το λανσάρισμα του gov.gr είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο, οι σχετικές εξελίξεις με τον COVID-19 όμως ήταν η κινητήρια δύναμη έναρξης του στις 21 Μαρτίου. Πίσω από όλο το έργο, η ομάδα των τεχνικών εργάστηκε επιπλέον ώρες εθελοντικά ώστε να επισπεύσουν την έναρξη του. Η λειτουργία του τρέχει σε beta έκδοση βέβαια και δεν επιτρέπει μεγάλο όγκο επισκεπτών.

Τι είναι το gov.gr;

Το gov.gr είναι η καινούργια διαδικτυακή πύλη του ελληνικού κράτους. Μέσα σε μία μονάχα ιστοσελίδα, ο πολίτης μπορεί να χρησιμοποιήσει 507 υπηρεσίες (έως τώρα) από 14 Υπουργεία, 34 Φορείς και Οργανισμούς και 3 Ανεξάρτητες Αρχές.

gov.gr
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατηγοριοποίησε τις υπηρεσίες του σε 11 κατηγορίες για μεγαλύτερη ευκολία των πολιτών.

Οι πολίτες μπορούν να αποκτήσουν έγγραφα που κυμαίνονται από πιστοποιητικό ποινικού μητρώου έως και δήλωση συγκομιδής αμπελουργικών προϊόντων. Μπορούν επίσης να δηλώσουν τα παιδιά τους για μια θέση σε δημόσιο νηπιαγωγείο, να υποβάλουν αιτήσεις για επιχορηγήσεις ή να καταβάλλουν κάποιο χρηματικό πρόστιμο. Ορισμένες από τις 507 υπηρεσίες είχαν αυτοματοποιηθεί κατά τα τελευταία χρόνια και είχαν τεθεί στο κοινό, διάσπαρτες σε πολλές ιστοσελίδες. Η εύρεση της σωστής και ενημερωμένης έκδοσης ήταν μια χρονοβόρα και περιττή, για τους πολίτες, διαδικασία. Η ενιαία πύλη κάνει τα πάντα απλούστερα. Τερματίζει την περιττή ταλαιπωρία των πολιτών.

Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη;

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα δείχνει να αγαπά να βρίσκεται στην τελευταία θέση όσον αφορά τους δείκτες ψηφιακής διακυβέρνησης. Ο δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που συνοψίζει τους σχετικούς δείκτες για την ψηφιακή απόδοση της Ευρώπης και παρακολουθεί την εξέλιξη των κρατών μελών της ΕΕ στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα. Στο παρακάτω διάγραμμα μπορούμε να δούμε πόσο πίσω βρισκόταν η χώρα το 2018 όσον αφορά το e-government και το e-health. Το σκορ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που έλαβε η Ελλάδα ήταν 40 ενώ για τις υπηρεσίες υγείας κυμαίνεται στο 2.

Η Ελλάδα (EL) είναι τελευταία στην κατάταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν έτη 2018.
Πηγή: ec.europa.eu

Μία κάποια σημαντική ανάπτυξη υπάρχει για το έτος 2019. Μετά από το εγχείρημα του gov.gr το σκορ έπεται να είναι αρκετά καλύτερο το 2020.

Η Ελλάδα (EL) είναι προ-τελευταία στην κατάταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν έτη 2019.
Πηγή: ec.europa.eu

Βασικό εμπόδιο στην ανάπτυξη και τον εκσυχρονισμό της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι η δεκαετία σκληρής οικονομικής κρίσης. Η οποιαδήποτε προσπάθεια εκσυγχρονισμού της βραδείας γραφειοκρατίας της χώρας είχε σταματήσει λόγω περικοπών στις κρατικές δαπάνες και της ανάγκης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η τωρινή κυβέρνηση, από το περασμένο έτος, ενίσχυσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ζήτησε συμβουλές από τον πρώην Πρόεδρος της Εσθονίας, Toomas Hendrik Ilves καθώς ο ίδιος έχει σχεδιάσει και κατευθύνει την χώρα στην ψηφιοποίηση από όπου και είναι γνωστή.

Το πλάνο του gov.gr είναι οι διαθέσιμες υπηρεσίες να εμπλουτίζονται σταδιακά και με αρκετά γρήγορο ρυθμό.

Πηγές: gov.gr, ec.europa.eu, ekathimerini.com


Πασχάλης Γεωργιάδης

Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Λατρεύει να διαβάζει άρθρα για start-ups, ανθρώπινο δυναμικό και τη σταδιοδρομία. Είναι φανατικός με ιατρικές και αστυνομικές σειρές. Το χόμπι του είναι να κριτικάρει νέους μουσικούς δίσκους.  Στόχος του είναι να βάλει ένα "μικρό λιθαράκι" για να αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο και το ίδιο πιστεύει ότι πρέπει να κάνουμε όλοι μας.