Κουτσομπολιό στο χώρο εργασίας σου; Λάθος

Οι περισσότεροι από εσάς που διαβάζετε αυτό το άρθρο, έχετε δώσει συνεντεύξεις σε διάφορες εταιρίες για να την απόκτηση μιας θέσης. Πόσοι λοιπόν από αυτούς σας έχουν υποβάλει κάποια ερώτηση σχετικά με το “κουτσομπολιό” μεταξύ των υποψήφιων συναδέλφων σας; Λίγοι ή ίσως και κανένας.

Είναι η ώρα λοιπόν, οι υπεύθυνοι των προσλήψεων, να προσθέσουν στις ερωτήσεις τους το θέμα του κουτσομπολιού. Για παράδειγμα, “ασχολείστε με το κουτσομπολιό στον χώρο εργασίας;” Οι περισσότεροι θα απαντήσουν “όχι”, “εννοείται πως κατακρίνω τέτοιες πράξεις”, “όχι κοιτάω μόνο τη εργασία μου” κ.α.

Κουτσομπολιό
Πηγή: trainingjournal.com

Όλοι συμμετέχουν στο κουτσομπολιό

Αν οι περισσότεροι ανατρέξουμε όμως σε μία ημέρα πίεσης, άγχους ή και μιας “χαλαρής” μέρας στο γραφείο, θα διαπιστώσουμε ότι όλοι μας το κάνουμε. Όταν σκεφτούμε πόσες φορές έχουμε συμμετάσχει σε συνομιλίες κρίνοντας αρνητικά άλλους συναδέρφους ( “ο Δημήτρης πάντα αργεί να μου στείλει τα τιμολόγια”), ίσως αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε πόσο συχνά ασχολούμαστε με κουτσομπολιά και συμβάλουμε στις συνέπειες που αυτά επιφέρουν. Σύμφωνα με την Dr. Peggy Drexler, ερευνητής και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Weill Medical College του Πανεπιστημίου Cornell. “οι ανθρωπολόγοι λένε ότι σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, το κουτσομπολιό ήταν ένας τρόπος να συνδεθεί με άλλους – ακόμη και ένα εργαλείο για την απομόνωση εκείνων που δεν υποστηρίζουν την ομάδα”

Κουτσομπολιό: Μέσο για αποφυγή δύσκολων συζητήσεων

Έρευνες έχουν δείξει ότι το κουτσομπολιό αποτελεί ένα μέσο για να διευκολύνει αυτούς που θέλουν να αποφύγουν τις άμεσες συζητήσεις με τον συνάδελφό τους. Το να μιλήσεις σε ένα άτομο ή ακόμα σε μια ομάδα ατόμων για έναν άλλο συνάδελφο που δεν είναι εκεί για να ακούσει τα σχόλια, να δώσει την δική του άποψη και να συμμετάσχει στην από κοινού επίλυση των προβλημάτων, είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου αλλά και στην επιχείρηση.

Έλλειψη εκπαίδευσης για συμμετοχή σε δύσκολες συζητήσεις

Εδώ την μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η Διοίκηση. Το μεγαλύτερο κοινό λάθος που κάνουν οι managers και supervisors είναι να στοχεύουν σε λάθος προβλήματα. Έρευνα σε περίπου 200 εργαζόμενους το 2013, έδειξε ότι οι περισσότεροι αποφεύγουν τις δύσκολες συζητήσεις διότι δεν έχουν εκπαιδευτεί για τον συγκεκριμένο σκοπό. Μάλιστα, αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια συνεχής εκπαίδευση σε θέματα αυτοβελτίωσης και όχι μόνο σε θέματα που έχουν να κάνουν με την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων.

Δύσκολη η αλλαγή

Ίσως το κουτσομπολιό βρίσκεται στην κουλτούρα του Έλληνα. Πιθανόν, η επιβεβαίωση που λαμβάνει κάποιος μέσα από το κουτσομπολιό, καθιστά αυτήν την συνήθεια ιδιαίτερα δύσκολη να κοπεί. Βέβαια, αν αναρωτηθούμε ”ποια συνήθεια είναι εύκολη να κόψουμε”, η απάντηση είναι ”καμία”! Ωστόσο, με την σωστή εκπαίδευση και την σωστή μεταλαμπάδευση της κουλτούρας της εταιρίας, μπορεί να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο. Γενικά, το κουτσομπολιό, είναι μια καταστροφική στρατηγική που επηρεάζει αρνητικά τα άτομα, τις ομάδες αλλά και ολόκληρο τον οργανισμό. Παρόλα αυτά, οφείλουμε όλοι μας αλλά και η εκάστοτε διοίκηση να συμβάλει στην μείωση αυτού του φαινομένου επιλέγοντας τις πιο “υγιείς” και πιο χρήσιμες μεθόδους.

Το συγκεκριμένο άρθρο είναι εμπνευσμένο από το Harvard Business Review

Κατηγορίες: Business

Δημήτρης Κύρος

Σπουδάζω στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ταυτόχρονα είμαι μέλος στο HR department γνωστής πολυεθνικής. Το ενδιαφέρον μου για τον κόσμο των επιχειρήσεων με οδήγησε να αναλάβω τον ρόλο του αρχισυντάκτη στην στήλη της επιχειρηματικότητας.