“Πλαστικό, χωρίς την μόλυνση” -Genecis

Η Genecis είναι μία start-up βιοτεχνολογίας και δημιουργήθηκε το 2017. Η βάση της βρίσκεται στην περιοχή του Σκάρμπορο στο Τορόντο του Καναδά. Έχει ραγδαία ανάπτυξη και το καινοτόμο πνεύμα της της εξασφάλισε χρηματοδότηση από την Καναδική κυβέρνηση για την κατασκευή μεγαλύτερων εγκαταστάσεων. Έως το 2021 θα διατηρεί την βάση της στα κτήρια των 4.000 τ.μ. που κατέχει στα πάγια της.

genecis logo

Με τι δραστηριοποιείται η Genecis;

Τα απόβλητα από τα τρόφιμα αποτελούν μία ισχυρή πηγή εκπομπής αερίων τα οποία ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Βλέποντας αυτή τη συνθήκη, η γενική διευθύντρια της Genecis, βρήκε την ευκαιρία για να μετατρέψει αυτό το απόβλητο σε κάτι πολύ χρήσιμο. Σε πλαστικό!

Τα απόβλητα των τροφίμων παρουσιάζουν μεγάλη, σε συγκέντρωση, ποσότητα άνθρακα. Έτσι συμβαίνει και με το αργό πετρέλαιο, από το οποίο παράγονται αρκετά πλαστικά προϊόντα. Η ανάγκη για μείωση της κατανάλωσης του πλαστικού με την ταυτόχρονα ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, έδωσε το κίνητρο στην εταιρεία για να δημιουργήσει μία πατέντα για την μετατροπή των αποβλήτων σε μία χρήσιμη πρώτη ύλη.

Αυτή η πρώτη ύλη είναι το πλαστικό ή πιο σωστά το “κομποστοποιημένο” πλαστικό που έρχεται να αντικαταστήσει το πλαστικό που φτιάχνεται από αργό πετρέλαιο. Το πλαστικό αυτό είναι χαμηλού κόστους σε χημικά υλικά και το τελικό προϊόν είναι αρκετά υψηλής ποιότητας.

Πως παράγεται;

Η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα τύπο βακτηρίων οπού βοηθούν στη διάσπαση των αλυσίδων του άνθρακα. Στη συνέχεια τοποθετούν έναν άλλο τύπο βακτηρίου όπου “τρώει” τον άνθρακα και τους μετατρέπει σε ένα τύπο πολυμερούς. Αυτό το πολυμερές, ονόματι πολυυδροξυαλκανοϊκό πολυμερές, είναι το τελικό υλικό της διαδικασίας. Είναι εύκολα διασπώμενο καθώς τα βακτήρια που βρίσκονται στη φύση και στη θάλασσα, θα το φάνε σε αρκετά γρήγορο χρονικό διάστημα. Στην παρακάτω εικόνα θα δείτε ότι το πλαστικό της Genecis ευτελίζεται σε 1 έτος ενώ τα υπόλοιπα 100 και 1000 χρόνια.

Στιγμιότυπο οθόνης από το genecis.co

Το κόστος του εγχειρήματος και το πιλοτικό πρόγραμμα

Δεν θα υπάρξει ποτέ έλλειψη στην πρώτη ύλη της διαδικασίας καθώς τα απορρίμματα των τροφίμων δεν θα σταματήσουν ποτέ να υφίστανται. Το νέο πλαστικό είναι ακριβότερο από το συμβατικό λόγω του παραγωγικού κόστους. Σε πρώτο στάδιο, θα χρησιμοποιηθεί για συσκευασίες τροφίμων υψηλής ποιότητας ή στον ιατρικό κλάδο ή ως υλικό 3D εκτύπωσης. Το κόστος θα μπορούσε τελικά να μειωθεί με περαιτέρω ενέργειες και με βελτίωση των βακτηριακών καλλιεργειών. Όταν το παραγωγικό κόστος μειωθεί – και ως συνέπεια το συνολικό – τότε θα χρησιμοποιηθεί αυτή η πατέντα σε όλο και περισσότερες επιχειρήσεις.

Σε πιλοτικό στάδιο, η Genecis, συνεργάζεται με την γαλλική Sodexo (υπηρεσίες τροφίμων) και παίρνει τα απόβλητα τροφίμων από μία καφετέρια της εταιρείας. Αυτό που κατάφερε έως τώρα είναι να παράγει αρκετό πλαστικό για 10.000 βιο-πλαστικά κουτάλια.

Η Genecis είναι μία ελπιδοφόρα εταιρεία για το περιβάλλον και για το μέλλον του πλανήτη. Οι υποστηρικτές της βιωσιμότητας και οι επιχειρηματίες αναζητούν έναν τρόπο μεταμόρφωσης της βιομηχανίας πλαστικών και η εταιρεία έρχεται για να φέρει την λύση.

Πηγές: genecis.co, techcrunch.com

Κατηγορίες: Business

Πασχάλης Γεωργιάδης

Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Λατρεύει να διαβάζει άρθρα για start-ups, ανθρώπινο δυναμικό και τη σταδιοδρομία. Είναι φανατικός με ιατρικές και αστυνομικές σειρές. Το χόμπι του είναι να κριτικάρει νέους μουσικούς δίσκους.  Στόχος του είναι να βάλει ένα "μικρό λιθαράκι" για να αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο και το ίδιο πιστεύει ότι πρέπει να κάνουμε όλοι μας.