Οι Gen Z ή αλλιώς iGen (internet Generation) αριθμούνται περισσότερο από 2 δις παγκοσμίως.

Όπως τα καιρικά φαινόμενα αλλάζουν την διάθεση μας, έτσι και ένα ή περισσότερα σημαντικά παγκόσμια γεγονότα αλλάζουν τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Ως εκ τούτου, δομείται μία νέα γενιά που έχει διαφορετικό στυλ αντιμετώπισης των καταστάσεων καθώς και προσδοκίες. Η Generation Z (Gen Z) ή Γενιά Ζ εκτιμάται ότι ξεκινά από το 1995 και τελειώνει το 2012.

Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η κλιματική αλλαγή, η ζωή με την χρήση της ραγδαία αναπτυσσόμενης τεχνολογίας είναι τα γεγονότα που ξεχωρίζουν του Gen Z από τους Millenials. Οι Gen Z έρχονται από μικρές οικογένειες όπου οι μητέρες τους δουλεύουν και το ημερήσιο πρόγραμμα τους είναι αρκετά αυστηρό, καθορισμένο και ελεγχόμενο.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των Gen Z;

Πέραν της μεγάλης εξοικείωσης τους με την τεχνολογία, οι Gen Z έχουν μεγαλώσει σε έναν ποικιλόμορφο (diverse) κόσμο, στον δρόμο προς την ισότητα και μόνο αυτόν ξέρουν. Μπορεί η φυλή, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η θρησκεία να είναι κάποια χαρακτηριστικά που η γενιά των Gen Z δεν χρησιμοποιούν για να καθορίσουν τον συνάνθρωπο τους.

Πηγή: app-rise.com

Επίσης, έχουν απεριόριστες πληροφορίες στα άκρα των δακτύλων τους και γνωρίζουν οτιδήποτε συμβαίνει σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη. Το εύρος αυτών των πληροφοριών τους καθιστά περίεργους και συμμετέχουν περισσότερο σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα (και ας μην έχουν ακόμα το δικαίωμα ψήφου). Είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά το περιβάλλον και το πλανήτη.

“Οι Gen Z είναι η πιο αγχώδη γενιά έως τώρα”

Προτιμούν να δουλεύουν σε μία εταιρεία όπου χρησιμοποιούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους. Δεν θέτουν αποκλειστική προτεραιότητα στην ποιότητα αλλά στην ηθική της επιχείρησης και τον κοινωνικό της αντίκτυπο. Επιπρόσθετα, ακολουθούν πολλές σταδιοδρομίες ταυτόχρονα και απασχολούνται σε παραπάνω από μία δουλειά.

Οι Gen Z είναι άριστοι ομαδικοί παίκτες αλλά λατρεύουν να δουλεύουν μόνοι τους. Είναι αρκετά ανταγωνιστικοί και θέλουν να ελέγχουν οι ίδιοι την μοίρα τους. Χαρακτηρίζονται ως πηγή καινοτόμων ιδεών και πιστεύουν πως εκεί βρίσκεται το μέλλον τους. Νιώθουν αρκετά σίγουροι αλλά αναγνωρίζουν το γεγονός ότι πρέπει να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους λίγο παραπάνω για να μπορέσουν να ξεκινήσουν την δική τους επιχειρηματική ιδέα.

Είναι υλιστές και ενδιαφέρονται αρκετά για την οικονομική τους ασφάλεια. Για αυτό είναι πιθανό να επιλέξουν να εργαστούν σε μία δουλειά με παχυλό πακέτο αποδοχών παρά στην δουλειά των ονείρων τους. Αυτό δεν σημαίνει πως δε θα συνεχίσουν να προσπαθούν να υλοποιούν τα όνειρα τους. Αυτή η εστίαση στα οικονομικά είναι ένα υποπροϊόν που έχουν κληρονομήσει από τους γονείς τους. Έχουν δει τους γονείς τους να χάνουν τις οικονομίες και τις δουλείες τους λόγω της κρίσης του 2008. Δεν εστιάζουν τόσο στον μισθό αλλά στο τι έρχεται μαζί με αυτόν στο πακέτο αποδοχών τους. Προτεραιότητα τους είναι η ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Επίσης, 1 στους 5 Gen Z σκοπεύει να αποταμιεύσει για το συνταξιοδοτικό του πακέτο από τη νεαρή ηλικία των 25.

Γιατί είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι επιχειρήσεις τις ιδιαιτερότητες αυτής της γενιάς;

Κάτι λιγότερο από το 1/3 του παγκοσμίου πληθυσμού κατατάσσονται στους Gen Z. Οι ηλικίες κυμαίνονται από 8 έως 25 ετών και ένα ποσοστό τους έπεται να εισέλθει ως “τσουνάμι” στο εργατικό δυναμικό των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, ένα μεγάλο ποσοστό των Baby Boomers – ηλικίας 56 έως 74 ετών – θα συνταξιοδοτηθούν στο επόμενο διάστημα, ελευθερώνοντας θέσεις εργασίας.

Πηγή: wwd.com

Οι προτιμήσεις όσον αφορά την εργασία είναι διαφορετικές για κάθε γενιά. Είναι ζωτικής σημασίας οι οντότητες να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες των Gen Z αλλά και τι τους παρακινεί ώστε να επιτευχθεί η οργανωτική απόδοση.

“Δια βίου μάθησης” – Η έκφραση που ακούν από μικροί και έχουν ενστερνιστεί

Το 52% των εργαζόμενων Gen Z, αναγνωρίζουν ως εξαιρετικά σημαντικά τα προγράμματα εκπαίδευσης για την επαγγελματική τους εξέλιξη. Η εκπαίδευση δεν αποτελεί για αυτούς μονάχα εργαλείο για παραγωγικότητα αλλά και εργαλείο διατήρησης τους στον οργανισμό. Οι Gen Z τείνουν να παραμένουν περισσότερο σε έναν οργανισμό όταν η εργοδοσία επενδύει πάνω σε αυτούς.

Η αλλαγή δουλειάς ή/και σταδιοδρομίας τους οδηγεί στο να θέλουν να εφοδιάζονται γνώσεις και δεξιότητες που είναι εύκολο να ενσωματωθούν παντού. Δύο στους πέντε εργαζομένους Gen Z προτιμούν να εκπαιδεύονται σε δεξιότητες ηγεσίας, ομαδικότητας και συνεργασίας. Δεν έχουν ιδιαίτερη προτίμηση σε hard skills και δεν επιθυμούν εκπαίδευση όπως αυτή του πανεπιστημίου. Αυτό δε σημαίνει πως δεν επιθυμούν να σπουδάσουν. Αντιθέτως, το πανεπιστήμιο το θεωρούν υποχρεωτικό.

Πως επηρέασε η τεχνολογία τον τρόπο εκπαίδευσης;

Είναι ευρέως αποδεκτό, πως οι Gen Z, είναι γνώστες της τεχνολογίας. Είναι η πρώτη γενιά που γεννήθηκε συνδεδεμένη στο Internet και μπορεί να επικοινωνήσει με οποιονδήποτε στον κόσμο επί 24ώρου βάσης.

Οι “καλωδιώσεις” των Gen Z έχουν εξελιχθεί και ο εγκέφαλος του πλέον έχει εκπαιδευθεί να λαμβάνει πολύπλοκες οπτικές εικόνες. Μελέτες έχουν αποδείξει, πως το μέρος του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνο για την οπτική ικανότητα, είναι πολύ πιο ανεπτυγμένο. Εξαιτίας των παραπάνω, οι οπτικές μορφές μάθησης τείνουν να είναι πιο αποτελεσματικές.

Οι συνεχιζόμενες αλληλεπιδράσεις, με το γρήγορο, αισθητικά ευχάριστο και γεμάτο πολυμέσα περιβάλλον έχει εκπαιδεύσει τον εγκέφαλο να “επενδύει” λιγότερο χρόνο σε κάτι συγκεκριμένο. Επιπρόσθετα, τα άτομα αυτής της γενιάς, λόγω της διαρκούς χρήσης της τεχνολογίας, εναλλάσσονται εύκολα μεταξύ εργασιών. Όμως, σε όλο και περισσότερους παρατηρείται διαταραχή προσοχής (ή AADD). Αποτέλεσμα της παραπάνω διαταραχής είναι η αδυναμία εστίασης και επεξεργασίας σύνθετων πληροφοριών.

Η αρχιτεκτονική των εγκεφάλων των Gen Z δεν “χωνεύει” τις κοινές παραδοσιακές διαλέξεις και συζητήσεις. Πλέον, οι παραδοσιακοί τρόποι εκπαίδευσης δεν είναι αρκετά αποδοτικοί. Η γενιά αυτή έρχεται για να φέρει αλλαγές στην κατάρτιση και ανάπτυξη των στελεχών.

Τι αλλαγές πρέπει να γίνουν από την μεριά των επιχειρήσεων;

Αν και οι παραδοσιακές μέθοδοι εκπαίδευσης δεν ταιριάζουν στους Gen Z, δεν σημαίνει πως απεχθάνονται την μάθηση. Έτσι, για την καλύτερη προετοιμασία των νέο-εισερχόμενων Gen Z στο εργατικό δυναμικό, θα πρέπει να αλλάξουν οι στρατηγικές κατάρτισης και ανάπτυξης όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μερικές, λοιπόν, συμβουλές για αυτό:

 1. Επιλέξτε την βιωματική μάθηση.
  Οι Gen Z δεν ικανοποιούνται με την αποστήθιση και με την εξέταση μέσω κουίζ και διαγωνισμάτων. Κορυφαίοι οργανισμοί μετατρέπουν την εκπαίδευση και ενσωματώνουν παιχνίδια ρόλων, προσομοιώσεις καταστάσεων και κρίσεων και άλλες συνεργατικές δραστηριότητες. Τέτοια προγράμματα επιτρέπουν στα άτομα να εφαρμόσουν ότι έχουν μάθει σε πραγματικά προβλήματα.
 2. Αφήστε τους να διαλέξουν το θέμα στο οποίο θα εκπαιδευτούν.
  Θα τους δοθεί η ευκαιρία να μάθουν κάτι που πραγματικά θέλουν και πιστεύουν ότι έχουν την ανάγκη να μάθουν (βέβαια με κάποιο όριο). Το τμήμα του HR δεν ξέρει καλύτερα τον άνθρωπο από ότι ξέρει ο ίδιος τον εαυτό του. Το HR προσπαθεί να μάθει και να κατανοήσει τις ανάγκες των ατόμων και αυτό θα βοηθήσει αρκετά.
 3. Δημιουργήστε μία πλατφόρμα εκπαίδευσης γεμάτη πολυμέσα.
  Οι Gen Z έχουν συνηθίσει να βρίσκουν γρήγορα αυτό που ψάχνουν. Έχουν μεγαλώσει στην εποχή που αν θέλουν να μάθουν κάτι, θα το αναζητήσουν στο YouTube αντί να διαβάσουν κάποιο site ή PDF. Έτσι θα πρέπει να κινηθούν και οι επιχειρήσεις. Είτε για τις εκπαιδεύσεις ή/και για απλές διευκρινήσεις πάνω στην δουλειά. Και όλα αυτά, με την μορφή των βίντεο.
 4. Κάντε τα μαθήματα μικρά και συναρπαστικά.
  Αναφέρθηκε ήδη πως οι Gen Z έχουν διαταραχή προσοχής. Κάνοντας τα μαθήματα μικρά είναι σαν να δίνεις ένα μικρό “σνακ γνώσης”. Όσο πιο διαδραστικά τόσο το καλύτερο. Πολύπλοκα και πολύχρωμα γραφήματα, μικρά βίντεο και ένα μικρό case study προς μελέτη ή ένα πρόβλημα προς λύση είναι ιδανικά.

Το μέλλον ανήκει στους Gen Z

Η πολυμορφία τους, ο τρόπος με τον οποίον λειτουργούν, σκέφτονται και πράττουν, καθιστά αναγκαία την ριζική αλλαγή του τρόπου οργάνωσης, πρόσληψης, διατήρησης και ανάπτυξης ταλέντων στις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι οι Gen Z, αναμένουν περισσότερη εξατομίκευση στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται από τον εργοδότη τους. Βέβαια, η εξατομίκευση, είναι μία πολυδάπανη διαδικασία. Ωστόσο, εάν υλοποιηθεί, θα αποδώσει πολλαπλάσια για την επιχείρηση.

Μία συμβουλή μου είναι: Αντί να προσπαθείτε να γεμίσετε τα κενά που δημιουργούν οι Baby Boomers, προσπαθήστε να αναπτύξετε το προφίλ ενός σπουδαίου Gen Z.

Πηγές: Forbes, ConnectTeam, Panopto, Shiftelearning, TTI Success Insights
Εκθέσεις: Deloitte, LinkedIn Talent
Δημοσιεύσεις: Understanding Generation Z: Recruiting, Training and Leading the Next Generation του Mark McCrindle, A Tsunami of Learners Called Generation Z της Darla Rothman, Ph.D

Κατηγορίες: Business

Πασχάλης Γεωργιάδης

Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Λατρεύει να διαβάζει άρθρα για start-ups, ανθρώπινο δυναμικό και τη σταδιοδρομία. Είναι φανατικός με ιατρικές και αστυνομικές σειρές. Το χόμπι του είναι να κριτικάρει νέους μουσικούς δίσκους.  Στόχος του είναι να βάλει ένα "μικρό λιθαράκι" για να αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο και το ίδιο πιστεύει ότι πρέπει να κάνουμε όλοι μας.