Η C-mask “μιλάει” 8 διαφορετικές γλώσσες

Η C-mask ή αλλιώς έξυπνη μάσκα, είναι δημιούργημα μιας Ιαπωνικής εταιρείας ρομποτικής. Ανάμεσα σε όλες τις αλλαγές που επέφερε ο COVID-19 παγκοσμίως, η εταιρία Donut Robotics κατάφερε να καινοτομήσει. Κατασκεύασε μια μάσκα που όχι μόνο προσφέρει προστασία από τους ιούς, αλλά μπορεί και μεταφράζει σε 8 διαφορετικές γλώσσες την ομιλία του.

Με μια πρώτη ματιά, πρόκειται για μια μάσκα τυπική, λευκή όπως εκείνες που χρησιμοποιούμε καθημερινά για να εμποδίζουμε τη διασπορά των μολυσματικών ασθενειών. Οι Ιάπωνες όμως, την πήγαν ένα βήμα παραπέρα, καθώς παρέχει τη δυνατότητα μετάφρασης από τα ιαπωνικά στα αγγλικάγαλλικάινδονησιακάισπανικάκινέζικακορεατικάταϊλανδέζικα και βιετναμέζικα. Φανταστικό?!

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της C-mask

Πως τέθηκαν οι βάσεις για τη κατασκευή της μάσκας? Η εταιρεία ρομποτικής Donat Robotics σε συνεργασία με το αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο θα τοποθετούσαν ρομποτ οδηγούς και μεταφραστές. Κατόπιν, ξέσπασε η πανδημία και κατ επέκταση η τουριστική βιομηχανία σχεδόν κατέρρευσε. Τα ταξίδια περιορίστηκαν όποτε έπρεπε να αντιδράσουν άμεσα και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Κυρίως σκοπός της ήταν η κατασκευή ενός προϊόντος το οποίο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στους χρήστες του κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας της πανδημίας. Πήραν το λογισμικό της μετάφρασης που είχαν φτιάξει και το προσάρμοσαν σε..μια μάσκα. Έπειτα από πολλές δοκιμές και πειράματα, πήρα την πρώτη της μορφή και κατόπιν προχώρησαν σε αναζήτηση χρηματοδότησης.

Τι αναφέρει o διευθύνων σύμβουλος της Donat Robotis

«Εργαστήκαμε σκληρά εδώ και χρόνια για να αναπτύξουμε ένα ρομπότ και χρησιμοποιήσαμε αυτήν την τεχνολογία για να δημιουργήσουμε ένα προϊόν που ανταποκρίνεται στον τρόπο με τον οποίο ο κορωνοϊός έχει αναμορφώσει την κοινωνία», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Donut Robotics, Taisuke Ono.

Πηγή: Youtube.com

Η “έξυπνη μάσκα” συνδέεται με bluetooth στο κινητό ή στο tablet μέσω μιας εφαρμογής η οποία θα μετατρέπει την ομιλία σε κείμενο και κατόπιν θα το μεταφράζει. Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις για την αναβάθμισή της στο μέλλον χρησιμοποιώντας AR/VR τεχνολογία.

Αναμένεται να κυκλοφορήσει για το κοινό τον Σεπτέμβριο. Οι μάσκες πωλούνται περίπου 40 δολάρια ανά τεμάχιο. Οι πρώτες 5.000 θα πουληθούν στην Ιαπωνία, αλλά στο μέλλον θα μπορούσαν να πουληθούν στην Κίνα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Πηγές: cnn.gr, designboom.com, cnn.com

Κατηγορίες: Technology

Σταυρούλα Λιακοπούλου

Πεπεισμένη  πως η εξέλιξη έρχεται από τα εμπόδια. Θα με βρεις άλλοτε να γράφω για να ενημερώνω και άλλοτε να ασχολούμαι με την επικοινωνία και το digital κόσμο. Stay tuned!