Το πολυαναμενόμενο WWDC 2020 της Apple

Στης 22 Ιουνίου διεξάγει από την Apple το WWDC 2020 (Worldwide Devellopers Conference) αποκλειστικά online. Πρόκειται για ένα συνέδριο όπου προγραμματιστές από όλο τον κόσμο ενημερώνονται για όλα τα επικείμενα σχέδια του κολοσσού και η πρόσβαση είναι ανοιχτή για όλους. Το event μεταδόθηκε από το Apple Park και είναι διαθέσιμο σε επανάληψη στο Apple.com, Apple Developer app, Apple Developer website, Apple TV app στην Apple TV, ή το YouTube.

Τι ανακοινώθηκε από την Apple στο WWDC 2020

Τα κύρια σημεία του συνεδρίου αφορούσαν την παρουσίαση iOS και iPadOS 14, macOS Big Sur, watchOS 7, και tvOS 14. Επιπλέον έγιναν αναφορές και σε βελτιώσεις λογισμικών σε AirPods και AirPods Pro. Πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά.

Apple iOS 14

Στο WWDC 2020 περιστράφηκε γύρω από την νέα έκδοση λογισμικού iOS 14. Η Apple προσθέτει νέα widgets τα οποία τοποθετούνται στην αρχική οθόνη. Ο σκοπός τους είναι να δίνει στο χρήστη μεγαλύτερη πληροφορία στην αρχική του σε εφαρμογές που τον ενδιαφέρουν. Τα widgets θα εμφανίζονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη.

Παράλληλα, δημιουργεί την Widget Library όπου ο χρήστης μπορεί να διαλέξει όποιο θέλει ενώ την ίδια στιγμή οργανώνει τα widgets ανάλογα με την κατηγορία τους. Άλλο ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό που έρχεται με το λογισμικό iOS 14 είναι η βελτίωση των Memojis. Ηλικιακά χαρακτηριστικά, φίλτρα, πρόσωπα και συναισθήματα έρχονται να τελειοποιήσουν το μοναδικό χαρακτήρα κάθε χρήστη.

Μια ακόμα σημαντική ανακοίνωση σχετικά με το iOS 14 είναι η αναβάθμιση των Apple Maps. Οι νέοι χάρτες πλέον θα παρέχουν πλοήγηση σε ΕV (Εlectric Vehicle) χρήστες αλλά και σε ποδηλατοδρόμους. Μετά το λανσάρισμα του νέο λογισμικού, η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο, Σανγκάη και Πεκίνο.

Digital kar key σε iOS 13 και iOS14

Τίποτα καλύτερο από το να χρησιμοποιείς την Apple συσκευή σου για να ανοίξεις το αυτοκίνητό σου και να το θέσεις σε λειτουργία. H Apple εργάζεται σε αυτό το σενάριο όπως ανακοινώθηκε στο WWDC 2020. Μέσω NFC θα μπορείς να ανοίξεις και να εκκινήσεις το αυτοκίνητο σου από το iphone η το apple watch σου.

Αλλαγές και στα iPadOS 14


Τα νέα χαρακτηριστικά των iPadOS 14 έρχονται για να διευκολύνουν ακόμα περισσότερο τη εμπειρία πλοήγησης. Η Apple τοποθετεί μια πλαϊνή μπάρα που θα κάνει ακόμα πιο εύκολη την πλοήγηση καθώς λειτούργησε στο Apple Music. Επιπλέον η αναζήτηση στο iPad μοιάζει σχεδόν με το Spotlight σε macOS. Έτσι ο χρήστης θα είναι σε θέση να εντοπίζει για παράδειγμα πιο γρήγορα τι επαφές του.

Apple WWDC 2020
Πηγή: theverge.com

Η καινοτομία έρχεται με τη λειτουργία Scribble. Ο χρήστης θα είναι σε θέση να γράφει με το Apple Pencil σε οποιοδήποτε χώρο κειμένου και θα μετατρέπεται αυτόματα σε κείμενο σε πολλές γλώσσες. Φανταστικό; Η λειτουργία αυτή θα μπορεί να εντοπίσει π.χ. ένα νούμερο τηλεφώνου που γράφεται ή μια διεύθυνση και θα τον κατευθύνει σε αυτή την πληροφορία.

Τα airpods αναβαθμίζονται και ο ήχος καθηλώνει

Apple WWDC 2020
Πηγή macrumors.com

Από τις επικείμενες ανακοινώσεις της Apple στο WWDC 2020 δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη λίστα τα airpods. Θα συνδέονται αυτόματα σε οποιαδήποτε συσκευή έχει γίνει σύζευξη. Τέλος η χειροκίνητη σύνδεση. Αξίζει να αναφερθεί επιπλέον πως στα airpods Pro προστίθεται μια λειτουργία όπου θα παρακολουθείται η τοποθεσία του κεφαλιού ώστε να αισθάνεται ο χρήστης που είναι “μέσα στον ήχο”.

Τα νέα για τα watchOS 7

Αν χόμπι σου είναι ο χορός τότε συγκεντρώσου στα επόμενα. Η εφαρμογή προπόνησης τους Apple Watch μεσώ τεχνολογιών και data καρδιακών παλμών θα μπορεί να καταγράφει διάφορους τύπους χώρου. Είναι κάτι το οποίο δεν έχει σκεφτεί καμιά άλλη εταιρία και αναμένουμε να δούμε πως θα λειτουργήσεις.

Apple WWDC 2020
Πηγή: abc.net.au

Επιπλέον, μέσω του Apple Watch, θα καταγράφεται με ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες ο ύπνος του χρήστης. Ταυτόχρονα, λόγω της καταστάσεις που επικρατεί με τον COVID-19 , το Apple Watch μετρά πόσο χρόνο πλένει ο χρήστης τα χέρια του. Μέσα τεχνολογίας machine learning και μικροφώνων που διαθέτει, ακούει το νερό και στην οθόνη εμφανίζεται αντίστροφη χρονομέτρηση. Θα πλένει έτσι ο χρήστης τα χέρια του στη σωστή διάρκεια.

Τι να περιμένουμε στο Apple TV

Η Apple δίνει τη δυνατότητα μέσω ενός update, να μπορείς να αλλάξεις profil στο Apple Arcade δίχως να χαθεί η πρόοδος. Επιπλέον, θα υποστηρίζει το ασύρματο χειριστήριο Xbox Elite 2 και το χειριστήριο Xbox Adaptive. Τέλος θα υπάρχει η δυνατότητα να μπορεί ο χρήστη να κάνει περισσότερα πράγματα ταυτόχρονα, δηλαδή θα μπορεί να εργάζεται και παράλληλα να παρακολουθεί ειδήσεις.

Πολλές οι εξελίξεις και ακόμα μεγαλύτερη η αναμονή να τα δούμε όλα στη χρήση τους.

Πηγές: theverge.com, macrumors.com, homekitauthority.com

Κατηγορίες: Technology

Σταυρούλα Λιακοπούλου

Πεπεισμένη  πως η εξέλιξη έρχεται από τα εμπόδια. Θα με βρεις άλλοτε να γράφω για να ενημερώνω και άλλοτε να ασχολούμαι με την επικοινωνία και το digital κόσμο. Stay tuned!