Οι φορολογικές ελαφρύνσεις λαμβάνονται ως μέτρο καθώς το ζήτημα της υγείας δημιουργεί σημαντικό οικονομικό κλονισμό.

H πανδημία του νέου Covid-19 έχει στοιχίσει την ζωή σε πάνω από 28.000 άτομα παγκοσμίως. Μέχρι στιγμής, οι 20.000 εξ αυτών είναι Ευρωπαίοι πολίτες (50% Ιταλοί) αλλά την πρωτιά στα κρούσματα κλέβει η Η.Π.Α. με την Νέα Υόρκη (η χαρακτηριζόμενη Νέα Γουχάν) να καλπάζει καθημερινά με δραματικούς ρυθμούς.

Αρκετές χώρες έχουν κλείσει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, χώρους εστίασης και δομές ψυχαγωγίας – διασκέδασης. Πολλές επιχειρήσεις έχουν διακόψει προσωρινά την λειτουργία τους ή μεταβαίνουν σε τηλεργασία, εφόσον είναι εφικτό. Η Ελλάδα μαζί με κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, έχουν προχωρήσει σε καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Είναι κοινώς αποδεκτό, πως οι επιχειρήσεις, με πιο ευαίσθητες τις μικρές και μεσαίες, πλήττονται έμμεσα από την πανδημία. Υπάρχει ένα σοκ ζήτησης και μία άνευ προηγούμενου ζημία στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Το καλύτερο σενάριο φέτος για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να υπάρξει κατά μέσο όρο -8,5% στην ανάπτυξη όπως δήλωσε σε συνέντευξη του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας.

Οι κυβερνήσεις προχώρησαν σε έκτακτα οικονομικά μέτρα που ευελπιστούν να ελαφρύνουν τις επιχειρήσεις και τους πολίτες αλλά και για να παρέχουν ρευστότητα. Παρακάτω ακολουθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις που επιβλήθηκαν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τις 27/3/2020:

Φορολογικές ελαφρύνσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο

Η Ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή πληρωμών ΦΠΑ για τέσσερις μήνες και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης μέχρι τις 30 Ιουνίου. Επίσης, έχει συζητηθεί η μείωση του ΦΠΑ σε 6% για προϊόντα που σχετίζονται με την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

Η Κύπρος αναστέλλει (με εξαιρέσεις) την επιβολή επιβάρυνσης πρόσθετων φόρων και τόκων για τις φορολογικές περιόδους Φεβρουαρίου – Απριλίου και καταβάλει το ποσό οφειλόμενου ΦΠΑ έως τις 10 Νοεμβρίου.

Αυστρία

Η Αυστρία έλαβε μέτρα σχετικά με την μείωση των προκαταβολών εισοδήματος και των εταιρικών φόρων. Επιτρέπουν την πληρωμή των φόρων των φυσικών προσώπων σε δόσεις, μειώνοντας ή παρέχοντας απαλλαγή (σε κάποιες περιπτώσεις) από τις καθυστερήσεις. Τέλος, ανέστειλαν τους φορολογικούς ελέγχους.

Βέλγιο

Το Βέλγιο θέσπισε αρκετά μέτρα όσον αφορά τις καθυστερημένες πληρωμές. Οι προθεσμίες πληρωμής των εργοδοτικών εισφορών και του φόρου εισοδήματος παρατείνονται για 2 μήνες. Υπάρχουν απαλλαγές στις καθυστερημένες πληρωμές για υποχρεώσεις πριν από τις 12 Μαρτίου. Επιχειρήσεις που αποδεικνύουν ότι οι δυσκολίες πληρωμής συνδέονται με την πανδημία απαλλάσσονται από κυρώσεις. Η δηλώσεις του ΦΠΑ παρατείνονται για δύο εβδομάδων και οι πληρωμές δύο μήνες.

Βουλγαρία

Η Βουλγαρία προχωρά (έως τώρα) σε παράταση των προθεσμιών για τις φορολογικές δηλώσεις των φυσικών και νομικών προσώπων έως τις 30 Ιουνίου.

Γαλλία

Η Γαλλική κυβέρνηση επιτρέπει στις εταιρείες να αναστέλλουν τις πληρωμές ορισμένων επιβαρύνσεων. Η επόμενη δόση των άμεσων φόρων θα καθυστερήσει για 3 μήνες. Επίσης, σταματούν οι φορολογικοί έλεγχοι μέχρι νεοτέρας. Τέλος, οι επιστροφές ΦΠΑ επιταχύνονται για λόγους ρευστότητας.

Φορολογικές ελαφρύνσεις στην Γερμανία

Η Γερμανία χρησιμοποιεί μία τακτική του παρελθόντος. Διευκολύνει τις επιχειρήσεις και υποστηρίζει την μείωση του ωραρίου των εργαζομένων. Το ίδιο μέτρο χρησιμοποιήθηκε για την αποτροπή απολύσεων κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Κάτι που την κάνει να διαφέρει από τις υπόλοιπες χώρες είναι οι συζητήσεις για αύξηση του φόρου αλληλεγγύης στο 5,5% για τα “υψηλά στρώματα”.

Τα μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων περιλαμβάνουν ευρείες επιλογές αναβολών. Οι αναβολές φόρων θα χορηγηθούν χωρίς τόκο, αλλά οι φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση πριν από το τέλος του 2020. Μέχρι τότε παραγράφονται οι ποινές καθυστερημένης πληρωμής. Οι προκαταβολές για τον φόρο εισοδήματος και τον εταιρικό φόρο καθυστερούν έως τις 10 Ιουνίου. Οι εμπορικοί φόροι αναβάλλονται μέχρι τις 15 Μαΐου.

Δανία

Στην Δανία οι μεγάλου μεγέθους εταιρείες έχουν 30 επιπλέον ημέρες για να πληρώσουν τον ΦΠΑ. Όλες οι εταιρείες θα λάβουν 4 επιπλέον μήνες για να πληρώσουν τις εργοδοτικές εισφορές.

Εσθονία

Η Εσθονία προχωρά σε αναστολή των κυρώσεων επί των καθυστερημένων πληρωμών για δύο μήνες. Η πληρωμή ΦΠΑ ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μέχρι την 1η Μαΐου.

Μικρές φορολογικές αλλαγές για την Ιρλανδία

Η Ιρλανδική κυβέρνηση, ενώ προστατεύει τους προσωρινά απολυμένους, δεν προχωρά σε αρκετές φορολογικές ελαφρύνσεις. Έως τώρα θεσπίστηκε απαλλαγή επί των τόκων για καθυστερημένες καταβολές.

Ισλανδία

Η Ισλανδία αναβάλλει τις προθεσμίες πληρωμής για τους φόρους κοινωνικής ασφάλισης και τις δημόσιες εισφορές. Οι φόροι που είχαν ως προθεσμία τις 16 Μαρτίου καθυστερούν έως τις 15 Απριλίου. Η κυβέρνηση θα αναβάλλει τις πληρωμές ΦΠΑ έως το 2021.

Ισπανία

Η Ισπανία ενέκρινε την εξάμηνη και άτοκη αναβολή των φορολογικών επιβαρύνσεων για τις μικρές – μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους.

Ιταλία

Οι Ιταλοί, έχουν επεκτείνει τις προθεσμίες για τους κατοίκους και τις εταιρείες στις “κόκκινες περιοχές”. Οι φορολογικές πληρωμές μεταξύ 23 Φεβρουαρίου και 30 Απριλίου παρατάθηκαν μέχρι τις 31 Μαΐου και θα χορηγηθούν εκπτώσεις σε εταιρείες που υποφέρουν της τάξης του 25%. Επιπρόσθετα, θα λάβουν έκπτωση φόρου 50% για έξοδα υγιεινής που συμβάλλουν στη διακοπή της εξάπλωσης του Covid-19.

Οι φορολογικές παρατάσεις της Κροατίας

Τα Κροατικά μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης επιτρέπουν την αναβολή πληρωμών όλων των φόρων (με ορισμένες εξαιρέσεις) για 3 μήνες και επίσης να επιτρέπεται ίσως υπάρξει περαιτέρω παράταση άλλων 3 μηνών.

Λετονία και Λιθουανία

Η Λετονία περνά “λιτοδίαιτα” μέτρα και αφορούν την πληρωμή του ΦΠΑ έως τις 30 Ιουνίου. Η Λιθουανία καθυστερεί την προθεσμία κατάθεσης του έως τις 30 Μαρτίου (αντί 16). Δίνεται η δυνατότητα αναθεώρησης του υπολογισμού του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων βάσει προβλέψεων και όχι από τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους. Οι φόροι φυσικών προσώπων καθυστερούν έως και τον Ιούλιο.

Καμία φορολογική ελάφρυνση στη Μάλτα

Η Μάλτα δεν έλαβε ιδιαίτερα μέτρα και ούτε προχώρησε σε κάποια αναστολή πληρωμών μέχρι στιγμής. Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα υπολογίζουν ότι όλα θα πραγματωθούν στις τακτικές τους ημερομηνίες.

Ολλανδία

Η Ολλανδική κυβέρνηση έλαβε αρκετά βοηθητικά μέτρα. Πέραν των αποζημιώσεων και την μερική κάλυψη των μισθών, θέσπισαν αρκετές φορολογικές ελαφρύνσεις. Δίνουν την επιλογή καθυστέρησης έως και 3 μηνών για την καταβολή εισφορών, εταιρικών φόρων και του ΦΠΑ. Οι καθυστερημένες πληρωμές αντιμετωπίζουν έναν μικρό τόκο του 0,01%.

Φορολογική ανακούφιση από τα μέτρα της Ουγγαρίας

Η Ουγγαρία ακολουθεί μία διαφορετική γραμμή και παρέχει ανακούφιση στις εισφορές της κοινωνικής ασφάλισης. Οι εργοδότες δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν την εργοδοτική εισφορά κοινωνικής ασφάλισης για το τρίμηνο Μαρτίου – Ιουνίου. Οι εργαζόμενοι ευθύνονται μόνο για την 4% της συνεισφοράς τους στην υγειονομική περίθαλψη αντί του 18,5%.

Ουκρανία

Η Ουκρανική κυβέρνηση αποφασίζει να εξαλείψει κυρώσεις και τόκους από την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων έως 30 Απριλίου πλην του ΦΠΑ που είναι έως 31 Μαΐου. Η Ουκρανία εξαιρεί τα εξής από ΦΠΑ: εισαγόμενα φάρμακα, ιατρικές συσκευές και εξοπλισμό που αποτρέπει την εξάπλωση του Covid-19.

Πολωνία

Η Πολωνία επισπεύδει τις επιστροφές ΦΠΑ. Η προθεσμία για δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων παίρνει παράταση 1 μήνα και οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση για αναβολή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για 3 μήνες.

Πορτογαλία

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας αναστέλλει τις πληρωμές εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τις εταιρείες που επλήγησαν. Η παρακράτηση φόρου και η κατάθεση του ΦΠΑ προσαρμόζεται για επιχειρήσεις με έσοδα λιγότερα των 10 εκατομμυρίων ευρώ με βάση το έτος 2018 ή αν παρατηρείται 20% μείωση εσόδων.

Ρουμανία

Τρία μέτρα έχει λάβει η Ρουμανία περί φορολογικής ελάφρυνσης. Επιτάχυνση επιστροφών ΦΠΑ, αναστολή των περισσότερων φορολογικών ελέγχων και παράταση προθεσμίας δήλωσης κερδών έως 25 Απριλίου.

Σλοβακία και Σλοβενία

Η Σλοβακία παρατείνει την προθεσμία για την πληρωμή των υποχρεώσεων των φυσικών και νομικών προσώπων για 3 μήνες.

Η Σλοβενική κυβέρνηση επιτρέπει την καθυστέρηση των φορολογικών δηλώσεων και πληρωμών των επιχειρήσεων αλλά δίνει δύο επιλογές. Αναβολή φόρου για 2 έτη ή αποπληρωμή με δόσεις διάρκειας 24 μηνών.

Σουηδία και Φιλανδία

Η Σουηδία, που ακόμη δεν έχουν κλείσει τα σχολεία, επιτρέπει μόνον (και μέχρι στιγμής) την ανάκτηση των φόρων Ιανουαρίου-Μαρτίου που έχουν πληρωθεί, για λήψη τους μέσα σε ένα χρόνο και στη συνέχεια να τους αποπληρώσουν.

Η Φινλανδία έχει επιτρέψει την καθυστέρηση στις πληρωμές του φόρου εισοδήματος των εταιρειών και δαπανά 73 εκατομμύρια για την ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Η ισχυρή φορολογική ελάφρυνση της Τσεχίας

Η Δημοκρατία της Τσεχίας εξαλείφει τις κυρώσεις και τους τόκους υπερημερίας όσον αφορά τις πληρωμές του φόρου εισοδήματος και παύει να υφίσταται από την 1η Ιουλίου. Θα λαμβάνονται υπ’ όψιν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων που επιθυμούν να ακυρώσουν τις προκαταβολές φόρου εισοδήματος, να αναβάλουν τις πληρωμές φόρων ή να παρατείνουν την προθεσμία κατάθεσης δηλώσεων εταιρικών εισοδημάτων. Οι φόροι μισθοδοσίας και οι προθεσμίες πληρωμής τους παρατείνονται για τέσσερις μήνες.

Πηγές: Τα στοιχεία λήφθηκαν από KPMG, Danske Bank, Bloomberg, Avalara, Euractiv


Πασχάλης Γεωργιάδης

Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Λατρεύει να διαβάζει άρθρα για start-ups, ανθρώπινο δυναμικό και τη σταδιοδρομία. Είναι φανατικός με ιατρικές και αστυνομικές σειρές. Το χόμπι του είναι να κριτικάρει νέους μουσικούς δίσκους.  Στόχος του είναι να βάλει ένα "μικρό λιθαράκι" για να αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο και το ίδιο πιστεύει ότι πρέπει να κάνουμε όλοι μας.