Νέες φορητές συσκευές ελέγχου για τον κορονοϊό

H κυβέρνηση της Σιγκαπούρη σχεδιάζει να μοιράσει φορητές συσκευές που θα ελέγχουν τη διασπορά του COVID-19. Αναλυτικότερα, θα συλλέγει δεδομένα και θα ενημερώνει τις επαφές ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον COVID-19 πως ενδέχεται να είναι εκτεθειμένοι στον ιό.

φορητή συσκευή ελέγχου
Σιγκαπούρη
Πηγή: travelstyle.gr

Στα τέλη του Ιανουαρίου η Σιγκαπούρη ανέφερε το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού και έκτοτε έχει τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Νότια Ασία. Στην προσπάθεια της η κυβέρνηση να ελέγξει την κατάσταση, λανσάρισε την εφαρμογή Trace Together. Στόχος του app ήταν ο εντοπισμός των επαφών των ατόμων που είχαν προσβληθεί από τον ιό.

Όταν κάποιος ήταν κρούσμα ή πιθανό κρούσμα τότε ενημερωνόταν και τα δεδομένα συγκεντρώνοντας σε ένα κεντρικό server. Παράλληλα, δίνονταν οδηγίες και καλούσε τους πολίτες να αναλάβουν δράση για τον περιορισμό της πανδημίας όπως να μένουν σε απομόνωση.

Τα προβλήματα του TraceTogether

Ναι μεν η εφαρμογή φάνταζε ιδανική για αυτά που προσφέρει ωστόσο στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν. Από τα 5,7 εκατομμύριο κατοίκους μόνο το 1/5 κατέβασε το app στο κινητό τους. Επιπροσθέτως δημιουργήθηκαν προβλήματα τεχνικά κατά την πλοήγηση σε συσκευές iOS. Τα προβλήματα αυτά προέκυπταν επειδή στις iOS συσκευές όταν μια εφαρμογή εκτελείται στο παρασκήνιο σταμάτα η λειτουργία του Bluetooth. Ωστόσο εδώ τίθενται και προβληματισμοί για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Με τα βλέμματα στραμμένα στην φορητή συσκευή ελέγχου για τον COVID-19

O Vivian Balakrishnan, υπουργός της Σιγκαπούρης έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για την εξέλιξη της συσκευής. Δήλωσε ότι γίνονται έρευνες και προσπάθειες για μια νέα φορητή συσκευή με παρόμοια χαρακτηριστικά με το Trace Together. Στη ουσία θα αναγνωρίζονται οι πολίτες που έχουν επαφές με άτομα θετικά στον COVID-19.

Vivian Balakrishnan, υπουργός της Σιγκαπούρη
Πηγή: onlinecitizenasia.com

Το ατού της είναι ότι δε θα συνδέεται καθόλου με το κινητό και επομένως δεν θα υπάρχουν προβλήματα συνδεσιμότητας. Θα μπορεί ο πολίτης να τη στερεώνει στα κορδόνια του και να πηγαίνει τη βόλτα του. Επιπλέον θα μπορούσε να είναι επαναφορτιζόμενη και πιθανόν να είναι απαραίτητο να συνδεθεί με ένα κινητό κάποια στιγμή ώστε να ανεβαίνουν τα δεδομένα.

Η νέα φορητή συσκευή ελέγχου σε πειραματικό στάδιο

Φυσικά σε αυτό το επίπεδο, η Σιγκαπούρη θα ακολουθήσει τις οδηγίες της Apple και της Google σχετικά με την προστασία του απορρήτου. Παράλληλα, o Vivian τόνισε πως η φορητή συσκευή ενδέχεται να περιέχει και GPS για μεγαλύτερη ακρίβεια στην τοποθεσία.

“Μόλις αναβαθμίσαμε την εφαρμογή για να καταχωρήσουμε τον αριθμό NRIC ή FIN του χρήστη εκτός από τον αριθμό κινητού του χρήστη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε πιο γρήγορα τη σύνδεση μεταξύ της ταυτότητας των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων και των στενών επαφών τους”, δήλωσε ο Balakrishnan .

Πηγές: forbes.com, eandt.theiet.org, onlinecitizenasia.com


Σταυρούλα Λιακοπούλου

Πεπεισμένη  πως η εξέλιξη έρχεται από τα εμπόδια. Θα με βρεις άλλοτε να γράφω για να ενημερώνω και άλλοτε να ασχολούμαι με την επικοινωνία και το digital κόσμο. Stay tuned!