Ο Ρομπο-χημικός μαθαίνει μόνος του

Στη Μεγάλη Βρετανία γεννήθηκε το πρώτο Robot-χημικός ή Ρομπο-χημικός. Εργάζεται δίχως να κουράζεται, ανεξάρτητα από την ανθρώπινη επίβλεψη. Δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, με επικεφαλής τον καθηγητή της Επιστήμης των Υλικών, Andy Cooper. Το εξαιρετικό αυτό robot, προγραμματίζεται από τους ανθρώπους όμως στη συνέχεια μαθαίνει μόνο του, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη.

ρομπο-χημικός
Πηγή: BBC

Σύμφωνα με του επιστήμονες και τους προγραμματιστές που τον κατασκεύασαν, μπορούν να ελέγχουν την έρευνα από το σπίτι τους με τη βοήθεια του. Παράλληλα είναι εφικτό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και τα πειράματα στις έρευνες αφού είναι ακούραστος και μπορεί να εργάζεται 24 ώρες το 24ώρο.

Τι λένε οι δημιουργοί του Ρομπο-χημικού

Ο Andy Cooper αναφέρει ” Ο COVID-19 ή η κλιματική αλλαγή αποτελούν προβλήματα που χρειάζονται πραγματικά διεθνή συνεργασία. Συνεπώς, το όραμα μας είναι να έχουμε ρομπότς σαν αυτό σε όλο τον κόσμο. Θα είναι συνδεδεμένα με έναν κεντρικό εγκέφαλο που μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε. Δεν το έχουμε κάνει ακόμη. Προς το παρόν έχουμε φτιάξει το πρώτο ρομπότ, αλλά είναι σαφώς αυτό που θα θέλαμε να κάνουμε μελλοντικά»

Πηγή: youube.com

Ο Benjamin Burger, ένας από τους προγραμματιστές που εργάστηκαν για τη δημιουργία του αναφέρει “δεν βαριέται, δεν κουράζεται, εργάζεται όλο το 24ωρο και δεν χρειάζεται διακοπές”. ‘Ένα σημαντικό σημείο που τόνισε ο Burger, είναι πως απελευθερώνεται μεγάλο μέρος του χρόνου του με αποτέλεσμα να εστιάζει σε ανακαλύψεις ο ίδιος. “Μπορεί εύκολα να εξετάσει χιλιάδες δείγματα, πράγμα που απελευθερώνει τον χρόνο μου για να εστιάσω στην καινοτομία και σε νέες λύσεις”.

Ρομπο-χημικός και COVID-19

O Ρομπο-χημικός, όπως αναφέραμε νωρίτερα, “γεννήθηκε” εν μέσω της πανδημίας του COVID-19. O σκοπός αυτής της δημιουργίας ήταν, οι επιστήμονες να συνέχιζαν το έργο τους από το σπίτι τους δίχως η έρευνα να καθυστερούσε. Ο Ρομπο-χημικός τα κατάφερε περίφημα και αποτελεί το έναυσμα για την κατασκευή ακόμα πιο εξελιγμένων robots. Θα συμβάλλουν ενεργά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος και θα συνεισφέρουν στην έρευνα με ταχύτητα και αξιοπιστία.

Αυτό όμως δε σημαίνει πως τα robots θα καταλάβουν τις θέσεις των επιστημόνων. Η έρευνα πάντα θα χρειάζεται τον ανθρώπινο παράγοντα και η συμβολή του θα συνεχίζει να είναι καθοριστική.

Πηγές: bbc.com, ert.gr

Κατηγορίες: Technology

Σταυρούλα Λιακοπούλου

Πεπεισμένη  πως η εξέλιξη έρχεται από τα εμπόδια. Θα με βρεις άλλοτε να γράφω για να ενημερώνω και άλλοτε να ασχολούμαι με την επικοινωνία και το digital κόσμο. Stay tuned!