Μείωση ΦΠΑ, διευκόλυνση της εστίασης

Τα σενάρια για την ενίσχυση του τουρισμού και της εστίασης φέτος το καλοκαίρι είναι πολλά. Ένα από τα βασικότερα φορολογικά κίνητρα που εξετάζεται είναι η μείωση του ΦΠΑ. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Άλλος ΦΠΑ στα τρόφιμα και άλλος στα ροφήματα
Διαφορετικός φόρος στα τρόφιμα και στα ροφήματα
Πηγή: enikonomia.gr

Πως θα κινηθεί η τιμή του καφέ;

Μια απ’ τις βασικότερες παραλείψεις της τελευταίας φορολογικής μεταρρύθμισης ήταν η διαφοροποίηση του ΦΠΑ της εστίασης (13%) από τον ΦΠΑ στα ροφήματα. Ο καφές, τα αναψυκτικά και τα υπόλοιπα ροφήματα παρέμειναν στο καθεστώς του 24% ΦΠΑ.

Η μείωση λοιπόν θεωρείται πολύ πιθανή καθώς θα συμπιέσει τις τιμές και θα αυξήσει το περιθώρια των επαγγελματιών της εστίασης.

Η συνολική μείωση του ΦΠΑ ήταν άλλωστε και δέσμευση της κυβέρνησης την προ-κορονοϊού εποχή.

ΦΠΑ
Εστίαση και διαμονή στο 11%;
Πηγή: gnomip.gr

Μείωση φόρων και στη διαμονή

Πιθανή θεωρείται επίσης η μείωση του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Αυτή την στιγμή το τέλος είναι 50 λεπτά ανά ημέρα χρήσης για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ξενοδοχεία έως 2 αστέρων. Για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων η χρέωση φτάνει τα 4 ευρώ ανά δωμάτιο.

Τέλος, προκρίνονται και κάποια προσωρινά μέτρα εκτάκτως για την φετινή τουριστική σεζόν. Ένα τέτοιο μέτρο θεωρείται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ γενικότερα στον κλάδο της εστίασης. Η μείωση φαίνεται να προσεγγίζει τα επίπεδα του 11% από 13% αυτή την στιγμή.

Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να διατηρηθεί έως το τέλος της φετινής σεζόν ή έως το τέλους του έτους.

Για λόγους σύγκρισης o μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ που χρησιμοποιεί η γειτονική Ιταλία βρίσκεται στο 10%. Στον ίδιο συντελεστή βρίσκεται και το τουριστικό πακέτο της ανταγωνιστικής μας Ισπανίας. Η εστίαση και διαμονή στην Κύπρο φορολογούνται με ακόμα χαμηλότερο συντελεστή, στο επίπεδο του 9%. Η Πορτογαλία, με πληθυσμό 10 εκατομμύρια, έχει μειώσει τον φόρο στην εστίαση στο 13% και στη διαμονή στο 6%.

Πηγές: kathimerini.gr, naftemporiki.gr, capital.gr

Κατηγορίες: Business

Αντώνης Γάλαρης

Σπουδάζω στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.  Κατάγομαι από την Αίγινα και ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα για την αρθρογραφία και τον κόσμο των επιχειρήσεων.