Τουρισμός στην Ελλάδα, καινοτομία υπηρεσιών λύση ή μονόδρομος;

Ο τουρισμός στην Ελλάδα χωρίς αμφιβολία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας. Είναι μοναδικό αν αναλογιστείτε πόσες οικογένειες ζουν μέσα από τη τουριστική σεζόν αλλά και ταυτόχρονα μιλώντας πάντα με αριθμούς το 2018 είχε φτάσει να έχει συμμετοχή στο ΑΕΠ 30,9% (σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ). Έτσι η καινοτομία υπηρεσιών στον τουρισμό αποτελεί ένα κλειδί σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Η κρίση όμως του Covid-19 έρχεται και αλλάζει τα δεδομένα βάζοντας περιορισμούς στις τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες προσπαθούν πλέον να “κολυμπήσουν” στα βαθιά προσπαθώντας να βρουν λύσεις σε μία τόσο κρίσιμη κατάσταση.

Καινοτομία υπηρεσιών στον τουρισμό-επίδαυρος
Επίδαυρος
Πηγή: https://unsplash.com/

Το πρώτο βήμα έγινε!

Με τη Κυβέρνηση να δρα πολύ γρήγορα δημιουργώντας το Greece from Home έρχεται να δώσει ένα μάθημα καινοτομίας και branding για τη χώρα το οποίο της έλειπε χρόνια κατά τη δική μου άποψη. Το Greece from Home είναι μία πλατφόρμα, η οποία θα μπορούσαμε να πούμε φέρνει ένα είδος εμπειρικού τουρισμού στο σπίτι, ένα ταξίδι που συνδέει όλο το κόσμο με την Ελλάδα. Εμπειρίες όπως η ανακάλυψη περιοχών και το e-ταξίδι μας εκεί αλλά και ακόμα η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων. Το Greece from Home αποτελεί μία συνεργασία του υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, τη Marketing Greece και τη Google. Ο Σχεδιασμός της έγινε από τον  Chief Creative Officer της ελληνικής κυβέρνησης, Steve Vranakis και τις ομάδες του Ithaca Lab και Prinz & Co. Μία γεύση από τη μοναδική πλατφόρμα! Περισσότερες πληροφορίες εδώ!

Greece from Home
Πηγή: Youtube

Καινοτομία Υπηρεσιών στον Τουρισμό.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο Διεθνής τύπος ονομάζει ασφαλή ζώνη για τον τουρισμό εν μέσω πανδημίας τη χώρα μας. Αυτό θα μπορούσε να φανεί και σαν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας σε σχέση με άλλους προορισμούς. Σίγουρα, η ασφάλεια έχει τον κύριο λόγο σε αυτές τις δύσκολες μέρες της πανδημίας. Οι επιχειρηματίες θα πρέπει σίγουρα να κάνουν επενδύσεις σε καινοτόμες υπηρεσίες που θα προσφέρουν με μόνο σκοπό την ασφάλεια αλλά και την μοναδική εμπειρία του πελάτη αυτό που θα αναζητά ερχόμενος στην χώρα μας είναι η μοναδική φιλοξενία, οι ξεχωριστές εμπειρίες και η ψυχική χαλάρωση από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Οι ξεχωριστές και καινοτόμες υπηρεσίες είναι αυτές που θα ξεχωρίσουν και θα κερδίσουν την καρδιά ενός τουρίστα οι οποίες θα τον οδηγήσουν να επιστρέψει ξανά πίσω και τα επόμενα χρόνια. Έτσι η επένδυση σε καινοτόμες υπηρεσίες ίσως να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή για πολλούς αλλά είναι το κλειδί ώστε να ανοίξει νέους δρόμους και μελλοντικά για νέο εισερχόμενο τουρισμό. Μην ξεχνάμε πως οι εμπειρίες είναι αυτές που μένουν χαραγμένες στο χρόνο και περνούν από στόμα σε στόμα.

Καινοτομία υπηρεσιών στον τουρισμό-σαντορίνη
Σαντορίνη
Πηγή: https://unsplash.com/

Μία προσωπική πρόταση ανάσας.

Το πρόβλημα: Πολλοί είναι οι επιχειρηματίες οι οποίοι διστάζουν να ανοίξουν τα καταστήματά τους φοβούμενοι τη “χασούρα” και το γεγονός ότι τα έσοδα δεν θα κυμαίνονται στα ίδια όπως κάθε χρόνο.


Λύση-Πρόταση: Στηριζόμενος στην ιδέα του Greece from Home θα έλεγα πως ίσως με κάποιο τρόπο θα μπορούσε να δοθεί μία ανάσα και στους μικρούς επιχειρηματίες κάθε περιοχής οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι πρεσβευτές τοπικών προϊόντων, αναμνηστικών κ.α. Αλλά και της ίδιας της παράδοσης. Θα μπορούσε να αποκτήσει και αξία (χρηματικά) αυτό το ηλεκτρονικό ταξίδι των όσων δεν καταφέρουν να επισκεφτούν τη χώρα μας προς όφελος των τοπικών επιχειρήσεων. Δίνοντας έτσι ένα ακόμα νόημα στο να συνεχίζουν να δρουν επιχειρηματικά στον τόπο τους.

Έτσι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο e-shop, χωρισμένο ανά περιοχή (μέσα στο Greece from Home), και να υπάρχουν οι τοπικοί επιχειρηματίες οι οποίοι θα προσφέρουν τα τοπικά προϊόντα ή οτιδήποτε έχουν ώστε ο φιλοξενούμενος να μπορεί να έχει και ένα αναμνηστικό “φεύγοντας” από την επίσκεψή του σε ένα τόπο. Συνεπώς, θα μπορούν να ενισχυθούν οι πωλήσεις των τοπικών μικρών επιχειρήσεων σε εσωτερικό αλλά και εξωτερικό με έναν απλό και μοναδικό τρόπο.

Δεν γνωρίζω προσωπικά αν μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Όμως είμαι σίγουρος πως αν αυτή η ιδέα μου σε συνεργασία με τους κατάλληλους συνεργάτες μπορεί να πάρει σάρκα και οστά θα είμαι στη πρώτη γραμμή να το υποστηρίξω με όλη μου την καρδιά και τη ψυχή.

Γιατί ο τουρισμός είναι εθισμός και η ενασχόληση μαζί του ένας τεράστιος δεσμός αγάπης!

Κατηγορίες: Business

Θοδωρής Παπαδόπουλος

  • Συνιδρυτής - TechBiz Addicts
  • Φοιτητής - Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης