Μεγάλη ζήτηση σε συγκεκριμένα είδη στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Ο κλάδος του ηλεκτρονικού εμπορίου σύμφωνα με ειδικούς του χώρου μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αντικαταστήσει τα κλασικά καταστήματα τα επόμενα χρόνια. Η χώρα μας ήταν αρκετά χρόνια πίσω, ειδικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο του κλάδου των τροφίμων. Πλέον η τάση είναι έντονα αυξητική στις παραγγελίες σε τρόφιμα, υγειονομικό υλικό και προϊόντα τεχνολογίας για την υποστήριξη της τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης.

Έρευνα στην Αμερική δείχνει την κατεύθυνση του ηλεκτρονικού εμπορίου: 800% αύξηση της ζήτησης στο υγειονομικό υλικό, 40% αύξηση στα λάπτοπς και 100% αύξηση στα είδη σούπερ μάρκετ.

ηλεκτρονικό εμπόριο και πανδημία
Προκλήσεις και ευκαιρίες για το ηλεκτρονικό εμπόριο
πηγή: adrpoint.gr

Ηλεκτρονικές αγορές και από σούπερ μάρκετ

Η τακτική της κοινωνικής αποστασιοποίησης, το μεγαλύτερο μας πλεονέκτημα απέναντι στην πανδημία, έχει οδηγήσει σε εκτόξευση τις online παραγγελίες από τα super market. Τα τμήματα κατ’ οίκον διανομής δέχονται μεγάλη πίεση και ως αποτέλεσμα έχουν προχωρήσει σε έκτακτη ενίσχυση τους με προσωπικό.

Τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και η πλατφόρμα παραγγελίας φαγητού e-food έχουν προχωρήσει σε συνεργασία που προσφέρει την καινοτόμα υπηρεσία αυθημερόν παράδοσης αγαθών στο σπίτι. Ανάλογη συνεργασία ανακοινώθηκε μεταξύ των σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος και της ταχυμεταφορικής Speedex.

Ενδεικτικό των προκλήσεων αλλά και της ανάπτυξης για το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι η πρόσθετη χρέωση 0.45 λεπτά + ΦΠΑ ανά αποστολή που ανακοίνωσε χθες η ταχυμεταφορική ACS. Όπως υποστήριξε η εταιρία, το ποσό θα διατεθεί για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού και την απόκτηση μέσων μεταφοράς απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης.

Αντίστοιχες έκτακτες χρεώσεις έχουν ανακοινώσει η πλειοψηφία των μεγάλων εταιριών ταχυμεταφορών του εξωτερικού. Συχνό φαινόμενο είναι η αλλαγή των όρων αποστολής για να επιτρέπουν στις ταχυμεταφορικές επιπλέον χρόνο για παράδοση των προϊόντων.

ηλεκτρονικές συναλλαγές και ηλεκτρονικό εμπόριο
Ηλεκτρονικές αγορές και πληρωμές
πηγή: tourismtoday.gr

Ηλεκτρονικό εμπόριο: παγκόσμια τάση

Η Amazon, συνώνυμο του ηλεκτρονικού εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει προχωρήσει σε 100.000 προσλήψεις ώστε να ανταποκριθεί στην κρίση. Οι καταιγιστικές online παραγγελίες έχουν εξασφαλίσει στην Walmart μεγάλο μερίδιο αγοράς. Η αυξημένη ζήτηση (online και offline) την έχει οδηγήσει σε πρόσληψη 150.000 εργαζομένων τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με έρευνα, το 41% όσων αγόρασαν online από super market δεν είχαν προχωρήσει ξανά σε τέτοια παραγγελία.

Μειωμένη ζήτηση σε συγκεκριμένα αγαθά

Παρ’ όλα αυτά ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου εντοπίζει μείωση στις παραγγελίες των περισσότερων μελών του. Ποιο συγκεκριμένα αυτών που εμπορεύονται είδη ένδυσης, λευκές συσκευές και τουριστικές υπηρεσίες.

Πηγές: athina984, Motley Fool, Capital, Insider, InternetRetailing


Αντώνης Γάλαρης

Σπουδάζω στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.  Κατάγομαι από την Αίγινα και ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα για την αρθρογραφία και τον κόσμο των επιχειρήσεων.